Recenzie | Povești de seară pentru fete rebele de Elena Favilli și Francesca Cavallo

“Tuturor fetelor rebele din lume: 

Visează la mai mult,

Țintește mai sus, 

Luptă mai dârz

Și, când te încearcă îndoiala, nu uita că

Ai dreptate!”

 

Dacă e luni, e început de săptămână!

Și cum altfel, decât să vă prezint o carte inspirațională, primită în cadrul evenimentului Bucovina Beauty Blogger Event #1 2018,  din partea celor de la Libris (unul din sponsorii evenimentului – cărora vreau să le și muțumesc pentru sprijinul acordat)

Povești de Seară pentru Fete Rebele#1 de Elena Favilli și Francesca Cavallo, este o carte ce vroiam de mult timp să o achiziționez, și cum Libris ne-a oferit oportunitatea de a ne alege o carte, am profitat la maxim, și am ajuns în posesia acestei cărți minunate

Titlu: Povești de Seară pentru Fete Rebele: 100 de vieți de femei extraordinare #1

Titlu original: Good Night Stories for Rebels Girls: 100 tales of extraordinary women

Autor/autori: Elena Favilli și Francesca Cavallo

Editura: Litera

Număr de pagini: 212

An apariție: 2017 în România (2016)

Elena Favilli, este anteprenor media și jurnalistă. A lucrat pentru revista “Colors”, pentru editura McSweeney’s, pentru televiziunea națională italiană RAI, ziarele Il Post și La Repubblica și a condus redacții digitale de știri pe ambele malurii ale Atlanticului. A absolvit un masterat în semiotică la universitatea din Bologna (Italia) și a studiat jurnalismul digital la U.C.Berkeley. În 2011 a creat Timbuktu, prima revistă iPad pentru copii. Este fondatorul și directorul companiei Timbuktu Labs (un balorator de inovații media pentru copii).

Francesca Cavallo, este scriitoare și regizor de teatru. Piesele ei, distinse cu diferite premii, au fost puse în scenă în toată Europa. Inovator social pasionat, Francesca a înființat Sferracavalli, un Festival Internațional de Imaginație Sustenabilă în sudul Italiei. În 2011, Francesca și-a unit forțele cu Elena Favilli, și au întemeiat împreună Timbuktu Labs, unde ea este director de creație. Povești de seară pentru fete rebele este a șaptea ei carte pentru copii.

Cele două (Elena și Francesca) trăiesc în Venice, California.

“Povești de Seară pentru Fete Rebele”#1 de Elena Favilli și Francesca Cavallo,  reprezintă o serie excepțională (formată din 2 volume) ce trebuie musai să o aveți din varii motive, și se adresează tuturor, indiferent de vârstă. Este ideală ca poveste citită la ceas de seară fetelor mici, dar și pentru adolescente sau femei în toată regula. Mesajul transmis nu cunoaște vârstă și indiferent de momentul în care citești cartea, ai multe de învățat. Cele două volume conțin câte 100 de povești de succes, care fac cititorii să viseze – însă eu am să vă prezint doar primul volum de această dată.

Elena Favilli și Francesca Cavallo și-au dorit să strângă o colecție de povești scurte, dar inspiraționale, despre viețile grozave ale unor femei ”rebele”, care au zis ”Nu” conformității, sau státu-quó-ului (Stare care a existat mai înainte, care se menține și în momentul de față și în raport cu care se apreciază efectele unui tratat, ale unei convenții), sau părerii lumii.

Premisa cărții e, că ar trebui să le oferim copiilor (fetelor) încă de mici modele și povești – atenție, nu neapărat de succes! – pentru a construi un caracter autentic, dincolo de basmele convenționale cu care ne-am obișnuit.

Asemeni “Atlasului frumuseții de Mihaela Noroc“, această carte, scoate în evidență frumusețea, puterea, voința femeilor de a deveni ceea ce-și doresc. De a nu rămâne în anonimat datorită circumstanțelor nefavorabile.

Cartea este foarte frumos ilustrată, datorită artiștilor ce au fost implicați în realizarea portretelor și ușor de citit dar mai greu de ținut în mână pentru că este voluminoasă, iar prezentarea personalităților se realizează în ordine alfabetică

Poveștile sunt scurte  unde fiecare personaj are pagina ei de poveste, scrisă într-un limbaj simplu, dar suficient de sensibil, însoțită de o ilustrație realizată de artiste din întreaga lume. Selecţia este extrem de variată, atât ca orientare profesională, cât şi ca orientare geografică.

Portretele de scriitoare, activiste, inventatoare care au adus inovație sau care s-au împrietenit cu stelele, sunt descrise succint, cu accent pe impactul pe care l-au avut realizările lor.

De la Ada Lovelace care iubea ideea de zbor, la o balerină care dansa cu grație și încredere, deși era oarbă, De la Amelia Earhart, prima femeie care a pilotat singură un avion peste Oceanul Atlantic, la o inventatoare pasionată de tranzistori sau o jurnalistă care și-a riscat viață să spună adevărul, la femei – lideri în țările lor, toate portretele pot fi pentru copii, modele de libertate și de împlinire a destinului uman.

Printre femeile cele mai cunoscute în viață le veți întâlni pe: Alicia Alonso (balerină-Cuba), Hillary Rodham Clinton (candidată la președenția-U.S.A.), Joan Jett (vedeta rock-U.S.A.), Michaela Deprince (balerină-Sierra Leone), Michelle Obama (avocat și primă doamnă-U.S.A), Millo Castro Zaldarriaga (toboșar-Cuba), Misty Copeland (balerină-U.S.A), Serena și Venus Williams (jucătoare de tenis-U.S.A), Simone Biles (gimnastă-U.S.A) și Yusra Mardini (înnotătoare-Siria).

Acum, vreau să vă vorbesc despre poveștile mele preferate, din cartea de față:

Amelia Earahrt  (24 iulie – iulie 1937)  aviator – U.S.A.

“Aventura merită trăită pentru ea însăși.”

Cândva, o fată pe nume Amelia a economisit destui bani pentru a-și achiziționa un avion – un avion galben numit Canarul, ca ulterior să devină prima femeie care a zburat singură peste Oceanul Atlantic. Deși a fost un zbor periculos iar micul ei avion a fost scuturat și azvârlit în toate părțile de vânturi puternice și furtuni de zăpadă, aceasta a aterizat pe un câmp din Irlanda de Nord spre uimirea localnicilor.

Pentru ea, cea mai mare provocare era să zboare în jurul lumii, ceea ce a și făcut, sau mai bine zis a încercat, deoarece în ultima ei transmisiune spunea că zboară printre nori și că nu prea mai are combustibil –  întru-cât avionul ei a dispărut undeva deasupra Oceanului Pacific și nu a mai fost găsit niciodată.

Înainte de a pleca, Amelia scrisese:“Sunt perfect conștientă de riscuri. Pur și simplu vreau să fac asta. Femeile trebuie să încerce să facă aceleași lucruri pe care le-au încercat bărbații. Dacă nu reușesc, eșecul lor trebuie să fie o provocare pentru altele.”

Coco Chanel (19 august 1883 – 10 ianuarie 1971) creatoare de modă – Franța

“Unii cred că luxul este opusul sărăciei. Nu e adevărat. Este opusul vulgarității.”

Afost odată, în centrul Franței, o fată care trăia într-o mănăstire, înconjurată de maici îmbrăcate în alb și negru. Numele ei ea Gabrielle Chanel. La mănăstire, fetele erau învățate să coasă, dar nu aveau multe culori dintre care să aleagă (așa că, păpușile lor erau și ele îmbrăcate în alb și negru).

Anii au trecut, iar Gabrielle a devenit croitoreasă ziua și cântăreață noapte (Coco – poreclă ce i-a rămas pentru toată viața). Visa să aibă propriul magazin, vis ce a devenit realitatea datorită unui împrumut. Afacerea ei a crescut rapid, și, curând, Coco si-a putut achita împrumutul oferit de o prietenă de-a ei . Hainele ei arătau minunate, deși nu erau din materiale prețioase, toate doamnele pariziene o întrebau de unde își cumpăra articolele de vestimentație.

Modelul ei cel mai popular a fost clasica “rochie neagră”. Forma multora dintre hainele pe care le purtăm astăzi a fost influențată de Coco Chanel, creatoarea de modă care a început prin a croi îmbrăcăminte pentru păpuși din resturi de material de la fustele măicuțelor.

Malala Yousafzai (născută pe 12 iulie 1997) activistă pentru dreptul femeilor la învățătură – Pakistan

“Când întreaga lume tace, chiar și o singură voce devine puternică.”

A fost odată o fată căreia îi plăcea școala, se numea Malala. Ea locuia într-o vale liniștită din Pakistan, până când, un grup de bărbați înarmați a preluat controlul asupra văii. Aceștia le-au interzis fetelor să mai meargă la școală, dar Malalei nu i s-a părut corect și a scris despre asta în mediul online – ajungând chiar și la posturile tv spunând: “– Pentru femei, educația înseamnă putere. Talibanii închid școlile pentru fete, fiindcă nu vor ca femeile să aibă putere.”

La numai câteva zile, în drumul ei la școală, doi talibani au urcat în autobuz strigând cine e Malala. Ingrozite, prietenele ei s-au uitat la ea, iar cei doi talibani și-au descărcat armele, împușcând-o în cap,

Malala a fost dusă în grabă la spital și nu a murit. Mii de copii i-au trimis urări de sănătate! După ce și-a revenit a spus, “- Au crezut că gloanțele ne pot amuți, dar s-au înșelat. Să luăm în mână cărțile și creioanele! Acestea sunt armele noastre cele mai puternice. Un copil, un profesor, o carte și un creion pot schimba lumea.

Malala este cea mai tânără persoană care a primit vreodată Premiul Nobel pentru Pace.

Maria Callas  (2 decembrie 1923 – 16 septembrie 1977) cântăreață de operă – Grecia

“Am să fiu întotdeauna cât de dificilă e nevoie să fiu ca să obțin ce e mai bun”

Maria, o fată stangace și fără prea mulți prieteni, era convinsă că mama ei o iubea mai mult pe sora acesteia, deoarece era mai zveltă și drăguță. Într-o zi, mama ei a descoperit ce vocea frumoasă avea, și a încurajat-o să cânte, pentru a câștiga bani pentru familie.

A încercat să o înscrie de mai multe ori la Conservatorul Național din Atena, unde a și reușit într-un final, după câteva luni de lecții paticulare.

A debutat pe scena celei mai prestigioase opere din lume, La Scala din Milano, iar la sfârșitul prezentării oamenii au sărit în picioare aplaudând-o  și strigând-o, aruncându-i pe scena o mulțime de trandafiri.

Maria Callas a ajuns să fie cunoscută drept la Divina – cea mai faimoasă soprană din istoria operei.

Sylvia Earle (născută pe 30 august 1935) biolog marin – U.S.A.

“Am avut bucuria de a petrece mii de ore sub apă. Mi-aș dori să vă pot lua cu mine, ca să vedeți ce văd eu și să știți ce știu eu! 

 A fost odată o tânără care era om de știință și căreia îi plăcea să facă scufundări în ocean noaptea, când apa e întunecată și nu-ți dai seama dacă peștii dorm sau sunt treji.

Fără ocean“, spunea ea, “n-ar exista viață pe Pământ. N-ar exista oameni, animale, oxigen, plante. Dacă nu cunoaștem oceanul, nu-l putem iubi.” Sylvia a studiat curenți ascunși, a descoperit plante acvatice și s-a întâlnit cu pești de mare adâncime.

Trebuie să avem grijă de oceane“, spunea ea. “Haideți să apărăm împreună inima albastră a planetei!”

Yusra Mardini (născută pe 5 martie 1998) înnotătoare – Siria

“Vreau ca toți refugiații să fie mândri de mine”

Yusra este o înnotătoare originală din Damasc,Siria. A ajuns ca refugiat în Germania, datorită bombardamentelor existente în regiunea sa.

Ea și sora ei s-au alăturat unui grup de refugiați și au călătorit o lună întreagă prin mai multe țări, apoi, într-o barcă de cauciuc, au plecat spre insula grecească Lesbos. Deși barca era făcută pentru șase/șapte oameni, în ea se înghesuiseră douăzeci. Pe neașteptate, motorul s-a oprit.

Nu putem să murim pe mare“, s-a gândit Yusra. “Suntem înnotătoare“, așa că a sărit în apă împreună cu sora ei și cu un alt băiat împingând și trăgând și smucind barca timp de mai bine de trei ore, până când au ajuns în cele din urmă la țărm.

Când au sosit în Germania, prima întrebare pe care  a pus-o Yusra  a fost “-Unde găsesc un club de înnot?” și nu doar că a găsit unul, dar în 2016 a făcut parte din prima echipă de refugiați din istorie ca a participat la Jocurile Olimpice.

Ar fi mult mai multe povești ce m-au impresionat, dar vă las pe voi să le descoperiți, să hotărâți ce povestioară vă impresionează.

Povești de seară pentru fete rebele este o carte pe care fiecare copil ar trebui să o aibă pe noptieră, să îl inspire să își urmeze chemarea, să își îmbrățișeze pasiunile.

Ce mi-a plăcut foarte mult a fost rubrica alocată cititoarelor (o găsiți la finalul celor 100 de personalitați descrise), unde avem două pagini în care ne putem descrie și în care putem spune de ce ne considerăm speciale, rebele și frumoase.

Totodată vreau să aduc la cunoștință că, cei de la Libris au o campanie în derulare condusă de Laura Țeposu, și anume campania #Respectyourself – Oferă-ți timp pentru lectură! prin care sunt dotate biblioteci cu diverse cărți destinate atât copiilor cât și părinților, încurajând astfel consumul de lectură atât pe plan rural cât și urban.

Vă recomand din tot sufletul această carte, este una superbă.

Ilustrațiile, citatele, formatul și poveștile în sine o fac să fie un volum unic, ce ar trebui să se afle în biblioteca fiecăruia.

Cum bine zice Beyonce, “Who Run the World? Girls” !!

Cartea o puteți comanda online, de pe site-ul celor de la Libris AICI – la prețul de 64 lei.

 

O săptămână frumoasă!

2 Replies to “Recenzie | Povești de seară pentru fete rebele de Elena Favilli și Francesca Cavallo”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *