Recenzie | “Oamenii fericiți citesc și beau cafea” de Agnes Martin-Lugand (partea I)

 “Noi  socotim că va fi depășit după un anumit timp și considerăm că ar fi inoportun și chiar dăunător să-l perturbăm.”

(Sigmund Freud, despre doliu, “Doliu și Melancolie”, în Metapsihologie)

 

Bună!

Astăzi vă invit să citiți o recenzie interesantă, la o carte care a fost foarte bine primită la noi în țară cât și în străinătate – “Oamenii fericiți citesc și beau cafea” scrisă de Agnes Martin-Lugand (aceasta fiind prima partea a întregii  povești).

Am dorit de ceva timp să scriu despre această carte, și uite că am reușit.

Trebuie să recunosc că, la început singurul lucru ce m-a atras la această carte a fost titlul, modul cum am rezonat cu acesta – eu fiind băutoare de cafea – Imaginează-ți!! (și probabil că, acest lucru nu mi se întâmplă numai mie)

 

Titlu; Oamenii fericiți citesc și beau cafea

Titlu original: Les gens heureux lisent et boivent du café

Autor: Agnès Martin-Lugand

Editura: Trei

Număr de pagini: 170

An apariție: Franța – 2013 / România – 2016

 

După ce a profesat ca psiholog timp de șase ani, Agnes Martin-Lugand s-a dedicat scrisului, publicându-și primul roman, “Oamenii fericiți citesc și beau cafea” în regim propriu, pe platforma Kindle Amazon, în decembrie 2012.

Remarcată  rapid de bloggerii atenți la mediul literar virtual, a trezit interesul Editurii Michel Lafon, care i-a propus debutul în lumea editorială tradițională. Odată ce romanul său a apărut în catalogul Michel Lafon și s-a vândut numai în Franța  în peste 300 000 de exemplare, a fost asigurată și traducerea  lui în mai multe limbi europene, printre care și română.

În țară, romanul a fost publicat de către Editura Trei, atât prima parte a poveștii cât și continuarea, “Viața e ușoară, nu-ți face griji“.

 

Am adorat această carte, și o ador și acum!

Aș citi și reciti fiecare fragment al întregului roman, deoarece povestea m-a cuprins, m-a făcut să “trăiesc” acele momente alături de Diane, oarecum m-am transpus în personajul ei.

Nu am să vă spun prea multe despre poveste în sine, deoarece prin această recenzie doresc să vă susțin în a citi – citi cărți. Spun asta deoarece, cartea în sine și cum a fost ea scrisă, mi-a deschis “apetitul” în a citi cărți și sper că și vouă șă vă stimuleze în acest sens.

Oamenii fericiți citesc și beau cafea“, este scrisă într-o manieră foarte simplă, lipsită de metafore și chestii stilistice fiind completată de mici accente de umor, autoarea având un mod fascinant de a povesti, ce te menține prins în poveste până la sfârșit.

Romanu spune poveste lui Diane, o franțuzoaică tânără ce se simte pierdută după moartea fiicei sale și a soțului într-un accident rutier.

Protagonista trece prin diferite stări de spirit – durere, singurătate, depresie, deznădăjduire –  până în momentul în care, aceasta sătulă de reproșurile părintilor ei, ia o decizie radicală ce îi va surprinde pe toți.

Totul se schimbă în momentul în care, ea dorește să-și onoreze cumva soțul și decide să plece în Irlanda, o țară pe care el dorea să o viziteze. Deși toți au fost sceptici cu privire la hotărârea ei, ea a mers până la capăt uimindu-i pe toți.

Diane, ajunge într-un sătuc mic din Irlanda, unde își închiriază o căsuță, întâlnește oameni frumosi, calzi și primitori dar și un tip, vecinul ei Edward și fiul său

Lucrurile se cam precipită odată ce își întâlnește vecinul, un bărbat aparent arogant și dubios, care ulterior devine nelipsit din preajma protagonistei.

După mai multe întâlniri întâmplătoare, presărate cu replici piperate, apar diferite situații ce le vor demonstra că au nevoie, unul de celălalt, măcar în calitate de vecini. Astfel, cei doi ajung la o întelegere, la conversații nevinovate, închegând o relație interesantă în timp.

Acest posibil echilibru dintre cei doi – totodată din viața Dianei, este zdruncinat de o prezență feminină, ce a reprezentat ceva, odată pentru Edward; și totodată va deschide o adevărată cursă a seducției dintre cele două femei.

Deznodământul nu e tocmai fericit pentru nici unul din cei doi protagoniști, dar există și o continuare a romanului, recenzie ce o să apară săptămâna viitoare.

Titlul cărții nu are nici o legătură cu, cuprinsul;, acesta este numele cafenelei literare din Paris pe care o înființase Diane cu ajutorul lui Collin (soțului) și a asociatului ei Felix – dar toate aceste amănunte le puteți afla numai dacă citiți cartea, și credeți-mă nu  să regretați.

Sigur vei tânji și după al doilea volum – a doua carte!

Ba chair o sa doriți să citiți si continuare plus celelalte cărți publicate de autoarea Agnes Matin-Lugand (Așa cum am pățit eu! )

Recomand această carte pentru ideea cărții, pentru limbajul lejer – pe alocuri cu întâmplări funny, ce devine o lectură ușor de citit pentru fiecare din noi.

Cartea “Oamenii fericiți citesc și beau cafea” o puteti achiziționa online – AICI – la preț de 22,99lei.

Lectură plăcută!

 

Voi a-ți citit această carte?

4 Replies to “Recenzie | “Oamenii fericiți citesc și beau cafea” de Agnes Martin-Lugand (partea I)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *