Deodorante-Antiperspirante: aluminiul și subtanțele toxice din compoziția acestora

Igiena personală e un obicei la care majoritatea oamenilor țin foarte mult.

Mai mult decât atât însă, igiena personală ajută la menținerea stării generale de sănătate a organismului fiecăruia dintre noi. Când vine vorba de protecție împotriva transpirației și a mirosului emanat de aceasta, uneori este nevoie de lămuriri.

        Motivul mirosului urât de transpirație nu se datorează transpirației în sine.

Substanțele și lichidele eliminate prin porii pielii nu sunt urât mirositoare. Mirosul urât este provocat de acțiunea care are loc între bacteriile ce coexista în mod normal pe pielea noastră și sărurile eliminate prin transpirație. Dacă aceste bacterii n-ar exista, nici transpirația n-ar fi urât mirositoare.

Poate că rezolvarea problemei mirosului urât de transpirație se promovează un pic greșit.

Accentul n-ar trebui să cadă pe împiedicarea transpirației, ci pe înlăturarea cât mai eficientă a bacteriilor ce „zac” pe pielea noastră.

În acest articol vă sunt prezentate informaţii importante despre cele mai periculoase substanţe chimice nocive folosite în antiperspirante şi deodorante.

Înainte de a citi pe etichetă ceea ce coține un deodorant de exemplu, este important să înțelegem diferența dintre un “deodorant” și un “antiperspirant”. Și eu am înțeles destul de tărziu acest lucru, dar mai bine mai târziu decât niciodată.

 

I. Deodorantul

Deodorantele sunt clasificate și reglementate de Food and Drug Administration (FDA) din SUA  ca produse cosmetice, aplicate pe corp ce acționează la nivelul pielii, împiedicând dezvoltarea bacteriilor din zona dorită (axilă, picioare și alte zone ale corpului). Dacă bacteriile  nu mai există, transpirația rămâne fără miros.

 • Acestea nu previn  apariția transpiației ci doar apariția mirosului neplăcut.
 • Astfel deodorantele conțin substațe antibacteriene (ce omoară bacteria), parfum pentru lupta cu mirosul neplacut și de cele mai multe ori conțin  alcool.
 • Alcoolul stimulează inițial transpirația, dar poate, de asemenea să omoare bacteriile.
 • Acestea pot veni sub formă de roll-on, spray sau stick.

 

II. Antiperspiratul

FDA (Food and Drung Administration din SUA) include antiperspirantele în categoria medicamentelor.

Antiperspirantele blochează glandele sudoripare,  blocând astfel ieșirea sudorii la suprafața pielii, implicit transpirația.  Mai exact, nu permite corpului tău să transpire, astfel axila rămâne uscată pe perioada utilizării antiperspi-rantului.

 • Faptul că blochează canalele sudoripare de la nivelul axilei, nu e ceva dăunător; corpul uman  are canale pentru transpirație pe toată suprafața.
 • Se recomandă utilizarea antiperspirantelor  atunci când zona de subraț este curată și uscată (imediat după duș) pentru a avea un rezultat optim. Antiperspirantele sunt aplicate înainte de culcare.
 • Antiperspirantele pot acționa între 12-48h în funcție de marca achiziționată.
 • Partea neplacută a antiperspirantelor constă în conținutul lor ridicat de ingrediente chimice, care intra în piele și pot provoca diferite neplaceri.

 

Care sunt cele mai toxice ingrediente din deodorate și antiperspirante?

Nu am  să intru prea mult în detalii (deoarece ar trebui ca acest articol sa fie foarte-foarte lung), ci am să vi le prezint pe scurt, informativ. Dacă o să doriți, ulterior am să aprofundez fiecare toxină în parte.

1.Aluminiul 

 • Cel mai periculos compus din formula antiperspirantelor este aluminiul, un element chimic cu acţiune neurotoxică asupra organismului. 
 • Sărurile de aluminiu formează dopuri de gel temporare în partea superioară a porilor dumneavoastră de transpirație. Astfel, se eliberează mai puțină transpirație. Iar prin frecare și procesul natural de reînnoire a pielii, aceste dopuri sunt îndepărtate în timp.
 • Sărurile de aluminiu ajută, de asemenea, la reducerea numărului de bacterii care provoacă mirosul asociat transpirației. 
 • Sub ce formă întâlnim sărurile toxice de aluminiu: clorhidrat de aluminiu, clorura de aluminiu, săruri de aluminiu și zirconiu (aluminum zirconium tetrachlorohydrex/trichlorohydre
  x gly). Sarea dublă de potasiu şi aluminiu (aşa numitele alum stone)

ATENȚIE!

Nu confundați potassium alum cu alumminium alum. Potassium alum are la bază alunitul extras și șlefuit din mine, în timp ce a doua se fabrică prin sinteză cu sare de aluminiu.

Ce riscuri prezintă aluminiul pentru sănătatea noastră?

 • iritarea pielii de la subraț – cel mai puțin periculos efect al sărurilor de aluminiu din deodorante îl reprezintă iritarea pielii de la subraț ca urmare a unei reacții alergice la aceste substanțe.
 • cancerul la sân – deoarece estrogenul poate stimula creșterea celulelor cancerului de sân, unii cercetători au sugerat că compușii pe bază de aluminiu din antiperspirante pot contribui la dezvoltarea cancerului mamar. În plus, s-a sugerat că aluminiul poate avea activitate directă în țesutul mamar. Iar depozite de aluminiu au fost găsite în țesutul mamar afectat din zona dinspre axilă la mostrele  de țesut de la pacienții cu cancer mamar.

    O revizuire din 2014 a concluzionat că nu există dovezi clare care să demonstreze că utilizarea antiperspiranților sau a produselor cosmetice care conțin aluminiu, crește riscul de apariție a cancerului de sân

 • boli renale – rinichii filtrează lichidele din corp și, ca urmare a acestui fapt, la nivelul lor riscă să se acumuleze numeroase toxine și chimicale.
 • afecțiuni osoase – aluminiul interferează cu absorbția mineralelor.
 • boala Alzheimer – studii recente dovedesc o corelație între apariția timpurie a acestei boli devastatoare și nivelul de aluminiu acumulat la nivelul țesutului cerebral. Însă nu există dovezi concludente.

Și cum înca nu știm concret prea multe despre efectele aluminiului, cred că bine ar fi să îl evităm atât cât putem.

2. Parabeni – substanțe chimice care sunt folosiți drept conservanți, deoarece inhibă proliferarea (înmulțirea) bacteriilor și astfel prelungesc perioada de valabilitate a produselor.

 • Se găsesc sub mai multe forme – isobutilparaben, metilparaben, propilparaben, etilparaben, butilparaben – în numeroase produse de îngrijire personală cosmetice, medicamente etc.
 • Un studiu  publicat de Jurnalul de Toxicologie Aplicată din 2012 ce s-a focalizat pe studiul zonelor unde apăreau tumorile canceroase la sân au descoperit concentrații ridicate de parabeni în zonele laterale ale sânilor, înspre zona de sub braț, dar și în zona axilară, acolo unde sunt aplicate antiperspirantele.

Concluzia cercetătorilor: ne îngrijorează faptul că aceşti compuşi [parabenii] nu sunt atât de siguri precum se considera anterior şi prin urmare, cercetări ulterioare sunt necesare”. Datorită riscului crescut al folosirii parabenilor, în ultimii ani folosirea anumitor categorii de parabeni a fost interzisă.

3. Propilen glicol  –  este un puternic iritant pentru piele, cauzează reacții alergice chiar și în proporții mici.

4. Flatații – sunt aditivi ce dau o consistență mai bună produselor și produc dereglări endocrine, infertilitate anomalii structurale, inflamații, cancer la ficat și atrofie testiculară. Ftalații s-au dovedit a avea efecte de reducere a sintezei de testosteron, existând riscul dezvoltării incomplete a organelor geniale la bărbați.

5. Triclosan –  este clasificat drept pesticid de către FDA și ca posibil cancerigen de Agenția de Protecție a Mediului (EPA) din SUA. Mai mult, produce tulburări endocrine, alergii și este considerat un ingredient cancerigen.

6. Parfumanții și aromele sinteticesunt  95%  de origine petrochimică, dintre acestea 20% au fost testate  pe om, și toate au fost găsite toxice. Pot avea drept efecte: tulburări ale sistemului nervos la anomalii congenitale și alergii.

 

Piața de profil este una încă dominată de deodorante/antiperspirante ce conțin aceste toxine (nu foarte bune pentru organismul nostru), dar există totusi și alternative de produse “mai sănătoase”.

Iar primul pas pe care îl putem face, este să alegem deodorante  pe care să  fie menționat “fără aluminiu” și “fără parabeni” .

Deși nu sunt studii clare cu privire la  posibila asociere dintre aluminiu și cancerul la sân, prefer să  mă feresc de acest ingredient și nu numai de el.

Am încercat de vreo jumătate de an, să “fug” de antiperspirante/deodorante ce  conțin  atât aluminiu cât și parabeni, și credeti-mă, se găsesc astfel de produse fără probleme în orice supermarket/drogherie/farmacie doar trebuie să căutați cu atenție și să citiți etichetele.

Așa că m-am gandit să vă ofer alternative pentru acele/acei dintre voi, ce doresc să opteze pentru  deodorante/antiperspirante  “fără aluminiu” inclusiv “fără parabeni”, și anume:

1. Verre de Nature deostick Femme Chic – salvie și glicerină

Îl puteți găsi pe emag/Dm sau îl puteți găsi online aici la un preț mai mic. (eu l-am achiziționat de la DM – 15 lei)

~ Este un deodorant tip stick, cu miros predominant de salvie, nu e prea plăcut mirosul dar e mai natural decât multe altele;

~ Conține extract natural de salvie, glicerină  și proviamina B5;

~ 0% săruri de aluminiu;

~ 0% parabeni sau alți conservanți;

~ 0% alcool etilic și coloranți

~ Spune că protejează 24h, dar nu e așa. Protejează foarte  bine timp de 8h, fără nici o problema. Sunt mulțumită de el, o sa-l mai recumpăr pe viitor.

 

2. Nivea Fresh Flower deodorant – 48h longlasting fresness&gentle care

Îl puteți găsi în supermarket/drogherie sau online  aici .

~ Este un deodorant spray, cu parfum discret floral (se mai găseste și stil roll-on)

~ 0% săruri de aluminiu și alcool

~ Nu lasă urme la aplicare: nici pe piele și nici pe haine

~ În ceea ce privește protecția și ținând cont că eu transpir normal (nu am o transpirație excesivă chiar daca e vară) acesta nu protejează 48h cum promite dar 8h este eficient din acest punct de vedere (și cred ca e destul de suficient raportat la ce preț are)

 

3. Gerovital Plant Fancy/Pure antiperspirant deodorant 

Îl puteți găsi în supermarket/drogherie sau online aici .

~ Este un produs spray, cu miros plăcut având note gurmande: fructat, citrice

~ 0% alcool și clorhidrat de aluminiu

~ Conține 2 pudre:  pudră de origine naturală de Tapioca și o pudră minerală

~ Nu lasă urme după aplicare: nici pe piele și nici pe haine

~ Gerovital specifică faptul că acest antiperspirant nu e pentru acele persoane ce “suferă de transpirați excesivă”, pudra din componența antiperspirantului absorbind umiditatea transpirației dar fără să blocheze  glandele sudoripare – vroiam să specific acest lucru.

~ E confortabil pe piele, nu usucă pielea

~Privind eficacitatea acestuia, pot spune că te protejează destul de mult timp, chiar o zi întreagă

                          (Specific încă odată, nu prezint o transpirație excesivă)

 

4. Balea  deodorant  spray Ocean Girl

~ Este un produs marca DM drogherie, și costă în jur de  8 lei; Dacă aveți DM în orașul vostru, ar fi păcat să nu intrați măcar odată.

~ Este un deodorant tip spray cu miros dulce-fructat

~ 0% săruri de aluminiu

~ Datorită alcoolului usucă puțin pielea, dar nu e inconfortabil

~ Nu lasă urme după aplicare

~ În ceea ce privește, protecția împotriva transpirației, pot spune că e cel mai bun deodoran de la Balea(DM) încercat, persistă toată ziua fără nici o problemă. Îl pot compara cu ușurință, cu cel de la Nivea Fresh Flower  deodorant – 48h longlasting fresness&gentle care.

 

 

 

5. Balea deodorant Sweet Harmony

~ După cum v-aț dat seama, este tot un produs marca DM drogherie, având un pret de 10 lei (în jurul acestei sume oscilează).

~ Este un deodorant tip spray, spray de acela de corp (aka Avon )

~ 0% aluminiu

~ Nu usucă piele, având un miros foarte placut, de vanilie și portocale (Acesta miroase cel mai bine dintre toate cele enunțate)

~ Nu lasă urme după aplicare

~ Privind protecția pe timpul zilei, nu e foarte eficient; protejează pielea doar cateva ore (eu îl folosesc doar acasa), dar specific nu are  aluminiu deci chiar dacă nu funcționează – pentru mine.

 

 

6. Balea deodorant Himbeere & Rhabarber (zmeură&rubarbă)

~ Continui tot cu un produs Balea marca DM, prețul este de  6 lei.

~ Este un produs de tip roll-on

~ 0% aluminiu

~ Are un miros puternic de zmeură, ceea ce nu pot spune că mă încântă foarte mult

~ Fiind un roll-on se usucă greu (sfat: dați-vă cu el înainte cu 5 minute de a vă îmbrăca pentru a avea timpul necesar de a se urca)

~ Eficiența acestuia este una mică, nu ține toată ziua dar îl poți lua foarte ușor în geantă, ca la jumătatea zilei să-l poți folosi din nou.

 

 

 

Acestea sunt doar cele încercate de mine. Sigur sunt o multitudine (din partea multor brand-uri) de astfel de produse ce merită încercate, și sper să găsesc un deodorant 100% natural care să funcționeze pentru mine (pe lângă cel de la Verre de Nature).

Iar dacă o să găsesc un astfel de produs, am să vi-l prezint si vouă!

Sper să vă fie de folos acest articol!

 

Voi folosiți deodorante “fără aluminiu” și/sau “fără parabeni”?

Dacă da, împărtășiți și cu mine, părerea voastra despre acel produs și, poate îl încerc și eu.

4 Replies to “Deodorante-Antiperspirante: aluminiul și subtanțele toxice din compoziția acestora”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *